O autorze
Wartościowy pokarm, naturalne lekarstwo, cudowny eliksir. Bez konieczności specjalnego przygotowywania – dostępne w każdym miejscu i o każdej porze, zawsze w odpowiedniej temperaturze. Idealnie zbalansowane i dostosowane do aktualnych potrzeb. Po prostu najlepsze!

Poczucie smaku? Wyssane z mlekiem mamy, oczywiście!:)

O tym, że mleko mamy za każdym razem smakuje inaczej, co w prostej drodze przekłada się na wyrobienie preferencji smakowych już od pierwszych dni życia, praktycznie się nie mówi. Tymczasem, jeśli nieco wgryziemy się w temat, wydaje się on budzić największe emocje.

Nie ma chyba żadnego dorosłego, który w jakiejkolwiek sytuacji jadłby przez kilka miesięcy stale jedno i zawsze tak samo smakujące jedzenie. Dlaczego zatem z taka łatwością serwujemy „jednosmakowy jadłospis” swoim dzieciom? Powód pewnie jest błahy: większość z nas do tej pory nie zdawała sobie z tego sprawy a odpowiedni marketing sprawił, że w wielu głowach postawiony został znak równości pomiędzy sztucznym mlekiem modyfikowanym a pokarmem kobiecym.

Różnorodność bodźców smakowych, jakie docierają do dziecka w trakcie karmienia naturalnego jest ogromna! Wystarczy przytoczyć tutaj wyniki międzynarodowego projektu Habeat (Nauki żywieniowe dzieci) rozpoczętego w 2010 w kilku różnych krajach Europy. Jednoznacznie pokazały one, że za pośrednictwem mleka matki dziecko poznaje różne smaki i dzięki temu tworzy znacznie lepsze i szersze późniejsze preferencje smakowe.


Odpowiednio długie karmienie naturalne sprawia też, że w wieku 2-4 lat dzieci jedzą znacznie więcej warzyw i owoców, podobne preferencje potwierdzono nawet u dzieci 13 letnich!

Najprostsza droga do wychowania małego smakosza – karmmy piersią, drogie mamy!
Znajdź nas na Znajdź nas na instagramie
Trwa ładowanie komentarzy...